Italienskt

Efter vår resa till Rom är vi lite sålda på italiensk mat och gillar verkligen Paolo Robertos matlagningsprogram.
Så i helgen har vi lagat italienskt!

På fredag blev det Gnocci och till det kycklingfiléer, mums. T o m barnen tyckte det var gott.

På lördag blev den en trerättersmiddag bestående av en egenkomponerad förrätt med Sorrenoskinka, parmesanost, peccoriniost och melon på stekt cíabattabröd. Till varmrätt blev Paolos Lasagne och till efterrätt Tiramisú.
Åhh, jisses vad gott det var!!!!!!!


Matlagning på gång!


Förrätt!


Varmrätt!


Och så efterrätt!

Tror ni vi var mätta eller....!

H hade dessutom varit till Hemmagastronomis delikatessbutik och handlat både det ena och det andra gott, såsom en gudomlig sorrenoskinka, peccoriniost, olika mandlar, saffransskorpor och thé.
Kan verkligen rekommendera ett besök om man vill ha lite annorlunda delikatesser.

På söndag gjorde H riktigt svenskt, nämligen Köttbullar, klara till jul!


Julens köttbullar!

Lite pynt inför julen har vi också hunnit med mellan matlagningarna, t o m det fick H stå för då jag fick en envis huvudvärk som inte ville ge med sig trots Ipren. Visst är han duktig?!?!


Tjejkväll

Var igår på tjejkväll med mina kvinnliga kolleger, en av våra manliga kolleger hade också velat följa med. Vi föreslog att ta på kjolen/klänningen så går det bra att komma..... men han dök inte upp.

Vad gjorde vi då, jo, vi var på musikal och såg Romeo & Julia på Norrbottensteatern.

En jättebra föreställning, en modern tolkning av klassikern. Isecensatt i dagens rivaliserande gäng med invandrare och infödda, fattiga och rika.
Jättebra sång och musik. Verkligen att rekommendera!!

        


Innan föreställningen åt vi en god Kyckling Picata, tyvärr kunde inte alla tjejer delta i den men det var trevligt i alla fall.

Paltkoma

Nu är det PALTKOOOMA!!!

Idag gjorde H ett storkok med palt, mums!

Efter en skön promenad med en väninna kom jag hem till en god middag med nykokt palt sen inträdde ett tillstånd av koma innan jag sen äntligen kom på benen igen.
Emellanåt passar det jättebra med sällskap när man promenerar, man får prata av sig och som i dag med en vän med bättre fart och flås som drar upp tempot så man lockas att ta i lite extra.

Den senaste veckan har jag däremot frusit och frusit, jag har fått spola händerna under hetvatten flera gånger per dag, bastu och heta duschar. En lunch gick jag desperat till garnaffären och köpte en härva yllegarn och stickor och håller nu på att sticka pulsvärmare. Jag vet att jag har både garn och stickor hemma men det är så länge sen jag stickade att jag inte ides söka fram det och sen försöka lista ut tjockleken på stickorna och vilka som passar till det garn jag har utan gjorde enkelt för mig.
Har pulsvärmare i ylle sen tidigare men fick en idé och gör en modifierad modell, längre och med hål för tummen, tänkte att de skulle hålla värmen i händerna bättre.

Men det är som sagt länge sen jag stickade och det blir lite ojämt, var osäker om jag ens skulle komma ihåg hur man lägger upp maskor men det var som att cykla...
Färgen kunde väl ha varit roligare men valde en neutral färg som jag kan ha till flesta tröjor.



FY!!!

Vad jag kan avsky dessa "bitterfittor" som är helt bang i huvudet.....!
Kan man inte hantera sin bitterhet så är det lätt att ringa till obekanta och spy sin galla.
F-n vad sånt tar energi.

Estonia

Såg just en snutt av programmet Färjan och kaptenen på båten berättade om att han var kapten på en av båtarna som kom när Estonia sjönk och hur de räddade en del människor.
Jag får alltid en klump i halsen när Estonia kommer på tal, vet inte riktigt varför, kände ingen som var på båten eller så.

Kommer så väl ihåg den dan när det hade hänt, satt på jobbet och var mest ensam på kontoret under dagen, det var väl någon som kom in emellanåt.
Lyssnade på radions sändningar om Estonia, varvat med lugna låtar, alla ordinarie sändningar var inställda, med tårarna som sprutade med jämna mellanrum.
Det var första gången jag hörde låten Under ytan med Uno Svenningson, kanske hade jag hört den förut men aldrig tagit till mig den. Den spelades många gånger under den dagen...
Den är för mig för alltid förknippad med Estonia och när jag hör den får jag också alltid denna klump i halsen...

Ta i hand

I helgen var vi på en mycket trevlig 30 års fest, jag var övertygad innan att jag kommer att vara äldst där men det var åtminstone en person som var äldre än mig kom det fram under kvällen.

Det var en massa hejande och hälsande i hand i början, vilket fick mig att helt osökt fundera på ett grej vad gäller när man tar i hand och hälsar, oavsett om det är fester eller möten på jobbet.
Det finns en sak som jag inte gillar och det är när man tar i hand och den andra inte gör det ordentligt utan i handen får man en slapp oformlig massa...!!!!
Jag har relativt stora händer för att vara kvinna så oftast när jag hälsar på kvinnor försöker jag att inte ta i så mycket men när jag hälsar på en man förväntar jag mig ett fast och stadigt grepp....och då jag får denna slappa hand i min så är det nästan så man ryggar tillbaka.
H påstod att det betyder att personer har dåligt självförtroende, det köper jag inte riktigt för nog har jag också haft dåligt självförtroende men jag har då alltid hälsat ordentligt när jag tar i hand.
Jag är mer inne på linjen att antingen är personen ganska karaktärslös/ ryggradslös eller opålitlig, definitivt inte en person jag får förtroende för.

Är det någon läsare som är mer insatt i ämnet och vet hur man ska tolka dessa slappa handslag?

Var det någon sån på festen då?   Ja, det var en karl med riktigt slappt handslag, fick inte så positivt intryck av honom senare under kvällen heller, men det kunde ha berott på andra orsaker.....


Hos min mamma

Ett kort men avkopplande besök i Tornedalen blev det, lite handling med mamma och sen torrköttssoppa till middag.
Jag tror jag skulle kunna äta ihjäl mig på det!!  Tyvärr är inte hela min familj lika förtjust i det, så ibland när H är borta lagar jag det.
Bastu hos mamma på morgonen, tänkte när vi gick tillsammans till bastun att jag låter henne kasta ånga så det blir vad hon orkar med (hon är snart 80 har högt blodtryck och problem med andningen), men tanten ånga på som bara den, trodde faktiskt att snart får jag gå ner.....
Kanske skulle hon ge igen för den gången när jag var liten och försökte ånga ner henne men fick själv gå ut, när jag sen kom in i bastun igen tog jag duschen och sprutade på stenarna tills hon kom ner !
När jag bastar vedeldad bastu inser jag att bastun vi har hemma är bara ett värmeskåp.....

Hos min mamma blir det mest mys, äta gott och lösa korsord!
Jag gillar verkligen att lösa korsord men har sällan ro att göra det hemma, när så sker får jag lite dåligt samvete för det är alltid något annat man borde gjort. Men hos mamma, då får man ro till det.
Dock får jag passa mig för att lösa i de senaste tidningarna, för dem ska hon lösa först i, så jag tar de äldre tidningarna med halvlösta korsord och erkänner att jag nästan fördrar dem som är påbörjade...



Med mig hem fick jag lunch till måndag (torrköttssoppa!), jordgubbssylt och en blomma.
Mina blommor ser bara för eländiga ut, å andra sidan är jag värdelös på sköta dem..
Men nu har jag ett tag i alla fall EN fin blomma!



Allergivänligt!

Till Malin, och andra som behöver baka allergivänlgit, här kommer receptet jag en gång lovade.

Kladdkaka

1,5 dl  mjöl
4 msk kakao
2 dl socker
1 dl farinsocker
1,5 dl sojagrädde
0,5 krm salt
100 g smält margarin
1 tsk vaniljsocker

175 grader ca 30 min.

Hon jag fick receptet av rekommenderar att inte glömma mjölet, hon talar av egen erfarenhet....;)

SNÖ!!

JAAA...Äntligen, äntligen!!!

I natt kom det snö, så härligt vackert vitt det blev ute. Det var två stolta killar som gå till skolan i sina nya vinterskor.
Min morgonpromenad gick trögt trots allt det vackra och den härliga luften, kameran kunde jag inte heller ta med för den åkte med H till Vuoggatjålme. Lånade istället Ms nya mobil och försökte fota med den i stället.
















Resten av dagen ägnades åt det påbörjade bokslutet samt att stryka och vika världens berg av ren tvätt, lite städning och igen en tupplur på soffan. Det märks att man har börjat varva ner av ledigheten.

Middagen blev Pasta med räksås, jättegott, men P tyckte att nästa gång kan man skippa löken så han åt inte särskilt mycket utan varje räka och spaghetti rensade minutiöst från lök.

I morgon åker jag uppåt och hälsar på min mamma, ska bli trevligt!

Jag ser dessutom fram emot den utlovade Bloggkursen med gott vin, för jag har allvarliga problem att sortera bilderna och texten som synes.

B & B

Som i bastu och bokslut

Ledig dag 3, bestod av en morgonpromenad igen efter min "nya" väg, luften kylig och klar, underbart!
Uppiggande att se den intensiva morgonsolen strila fram mellan träden och den vackert frostbitna marken.
Tyvärr blev kameran hemma idag.
Måste ha tagit i extra under promenaden för jag var hur svettig som helst när jag kom hem.
Bestämde mig att sätta på bastun, medan den blev varm tog jag en svängom med herr Dammsugare, behövdes verkligen.
Härligt trött och avslappnad efter bastun tog jag tag i god väns bokföring och förberedde det för bokslut, tog hela dan och kvällen, tar alltid mer tid än man tror.
Tröttheten gjorde sig verkligen påmind efter lunch och en tupplur på soffan rätade till det.



Det är fullmåne nu,  grrraaooo...!!!

Nya vägar i livet...

Ledig dag 2 tog jag Fagervall och Duffy i lurarna och undersökte lite nya promenadvägar, hittade en stig utanför de vanliga gångvägarna och hamnade lite mer uti naturen och närmare vattnet.
Den avskalade regntunga lövskogen kändes riktigt stämningsfull...




Oturligt nog var min ena sko trasig så efter halva vägen lät det klafs, klafs i den, men icke att jag skyndade hem...

Resten av dagen fick jag avstå från städning och fönsterputs (inte alls svårt!) för springa ärenden; avlämning av tre kartonger barnkläder och en säck damkläder på Kupan, en påse barnböcker till min kollega, inköp av presenter, vitaminer och värktabletter,  mascara och ansiktscrème mm



Sen lagade jag riktig middag, det har varit lite si och så med middagarna den senaste tiden.
Det blev Fläskrulader och de blev underbart goda och vilken sås sen...

Kvällen avslutade jag och P på hans skola där det var Cafékväll med medtaget eget fika. Oj vad de är söta, barnen när de uppträder, så stolta. Det var både dans och sång. P tyckte det var jättekul att få uppträda. 
H och M tog ett av de inköpta presenterna och uppvaktade Hs kusin som fyllde år.
Så är det ibland, när det krockar, då får vi dela upp oss på de olika arrangemangen.

Ledig dag 1

Denna första lediga dag var tänkt att ägnas åt fönsterputs, hade ju inte putsat fönstren från insidan än.
Men först efter att ha lämnat P på skolan tog jag en promenad, härligt!
Började i Ms rum och fick börja med att plocka ihop lite för att komma mig fram till fönstret samt städa en del bakom sängen som står framför fönstret, höll på att fastna i hans 1500 bitars pussel men lyckades slita mig därifrån, putsning och sen vidare till Ps rum.
Till saken hör att mina planer på sådana här arbetsuppgifter ofta inte kommer så långt då jag ofta fastnar i annat, som t ex pusslet, plötslig trötthet som slutar på soffan eller en tidning som ska bladas igenom mm.
I Ps rum blev det tvärstopp, insåg att här måste en ordentlig ihop plockning och sortering av leksaker göras.
Och jag sorterade ut lego från bilar från pistoler och gevär och svärd som var blandat med smutsiga kalsonger, utklädningskläder, böcker mm mm
Av någon underlig anledning blev i slutändan en hel leksakslåda över!!
När jag väl putsat fönstret (tog 10 min) tog jag och städade klart hela hans rum, oj så fint det blev, vet ej när sist där var så ordningssamt..



Tja, två fönster av tolv blev i alla fall putsade....

På kvällen for hela familjen och bowlade, SKITKUL! Bestämdes att vi skulle fara fler gånger, komma igång med lite familjeaktiviteter. Middag på restaurangen brevid och sen en snabb kopp kaffe och husesyn hos en kompis som köpt hus i höst.

Nöjd med dagen, hamnade inte framför datorn eller TV vilket är det vanliga när jag är ensam hemma och har en massa projekt att ta itu med.


Ledig...

Malkins hade önskemål om lördag hela veckan i alla fall någon vecka då och då.
Denna vecka är en sån vecka för mig, ska ha lördag hela veckan!!

Har tagit ut lite välförtjänt (?) kompledighet som på ansökningsblanketten gick från tänkta två dagar till tre och sen va f-n jag tar en hel vecka....

Helg med shopping, spöken och må gott!

Helgen har gått och nästan ingen tid har ägnats åt städning och tvättning som den brukar ägnas åt, utan på lördag fm for jag iväg med bägge pojkarna på shopping. Först en vända på Gneis utförsäljning men vände i princip i dörren när de endast tog kontanter, kollade lite hastigt igenom och konstaterade att jacka, som äldsta pojken behöver, hade de inte modell som passade, när jackan passade var ärmarna flera decimeter för långa, såg komiskt ut...:)

Sen till leksaksaffären för inköp av present, dels till en ny bebis i släkten och till Ps kompis som hade bowlingkalas på söndag. Pojkarna köpte dessutom varsin egen grej (för egna pengar).

Vidare in till stan på jakt efter vinterskor till dem bägge och den där jackan som M behöver. Och ganska fort hade vi hittat jacka som passade till acceptabelt pris men sen blev det ett långdraget prövande av mössa vilket han till sist hittade när vi redan gett upp och gått till kassan...

Skoaffären nästa! Ännu fortare gick det där när bägge hittade skor som passade och verkade vara av god kvalitet, lite dyrare prisklass än jag tänkt mig, men, nåväl, någon gång kan de också få lite dyrare grejer. Hann kika på lite skor till mig också men inget inköp.
På dessa två timmar på stan hann vi även äta lunch..!!
Att gå på stan med pojkarna brukar vara en pina, de ledsnar och busar/bråkar sinsemellan och jag tappar humöret brukar vara den vanliga visan, men denna dag var de samarbetsvilliga och riktigt trevliga att ha med, det finns hopp..!

Em ägnades åt spökerier med scouterna. Först P som går i Bävrarna som tillsammans med miniorerna hade spökkväll med lekar och godfika.
 
Ett par av de små monstren!

De större scouterna hade spökhajk med övernattning, inte så mycket sova där inte....

Årets bästa förklädnad:

 2008

Personligen måste jag säga att den inte slår fjolårets .....:

 2007

(Åh, tänk, vem skulle de skicka fortkörningsböterna till om han åkte fast i en fartkamera..?)

Då H & M var borta kvällen och natten hade vi besök på kvällen, inte av han på bilden ovan men av hans fru.. och deras yngsta grabb. Det blev tjejsnack, thé, ost och kex och pojkarna nöjde sig med film och popcorn.

Idag var jag äntligen ute på promenad, har laddat  hur länge som helst och sökt motivation att komma igång och gå.
Visst det var mulet, grått och disigt, inte särskilt inspirerande men OJ så skönt när man äntligen kom ut. Skulle gå direkt efter frukost men klockan hann bli 12 innan alla "jag ska bara.."  var avklarade.





Min promenadrunda bjuder inte på alltför trevliga vyer men en dag som idag när det var vindstilla kan jag tycka att naturen bjuder på ett rofyllt lugn, sommaren är över och även hösten är förbi, alla löven har fallit och allt har vissnat bort, allt bara vilar och väntar på snön....


Rut

Såg igår att Blogg.se uppmärksammade lite olika bloggare, bl a äldsta bloggare som var Rut 93 år.
Jag kunde inte låta bli att gå in och läsa hennes blogg, vad imponerad jag blev!!
Att denna äldre dam bloggade är imponerande i sig men även det hon skrev var mycket trevligt att läsa... så positiv!
Tänk om min snart 80 åriga mamma skulle blogga, vad kul det vore!!!!

Jag tror bestämt jag kommer att besöka Rut på bloggen fler gånger..

Tornedalen

Veronica ville ha illustration av Tornedalen idag och här är min illustration i ord och bild....

För mig är Tornedalen:

ÄLVEN och dess kraft
Gränsen
Bastu
Rötterna
Kaffe
Välkommen
Tornedalsfinskan

Väljer att i bild illustrera det som ger Tornedalen dess kraft; ÄLVEN, saknar den och dess skiftningar med de olika årstiderna.

Foto: Sonler

Foto: Eva Sundgren

Ny kamera





Vi har för första gången investerat i en digitalkamera, efter ett flertal arvegods kameror har vi nu köpt en egen.
Det senaste arvegodset var en mycket bra kamera men så gick det inte att ladda batteriet, efter rådfrågande av experter kom vi fram till att batteriet var gammalt.
Således skulle ett nytt införskaffas men det visade sig att dessa inte längre fanns på marknaden, fick i alla fall tag på ett i Finland, tyvärr gick inte det batteriet heller att ladda, alltså fel på laddaren.
Beslutades att faktiskt köpa en helt ny kamera. Liten och smidig att ha med sig är den.
På mässan i helgen fanns små läckra väskor för mobilen/ MP3, i perfekt storlek för vår nya investering...





Så med lite tur ska jag nu kunna illustrera mina inlägg emellanåt.


Utmaning!

Veronica har utmanat mig!

Reglerna är följande:
- Länka den som utmanat dig och sätt in dessa regler på din blogg.
- Berätta 5 saker om dig själv, både alldagliga och knäppa.
- Utmana 5 st i slutet av inlägget genom att nämna deras namn och länka till dem.
- Låt dem få veta att de har blivit utmanade genom att lämna en kommentar i deras blogg.


Mina 5 saker...

1. Är morgonpigg, tar därför hellre hand om middagsdisken på morgonen än på kvällen. Det som inte blir gjort före lunch blir antagligen inte gjort.
2. Är ett klassiskt fall av en som ständigt bantar, med mindre lyckat resultat.
3. Är värdelös på mingel....
4. 40 år och funderar fortfarande på vad jag ska bli när jag blir stor...!
5. Är så ny på blogg att jag inte får ihop fem att utmana, eller har så få vänner i bloggvärlden!!

Jag utmanar: Malkins, Nicas, Elle och Linnea


Trött !!!!!!

Har jobbat hela helgen ca 10-12 timmar per dag, så när det nu åter är vanlig måndag är jag trött, trött, trött.
Hela dagen har kantats av koncentrationssvårigheter och då blir det fel hela tiden, inga stora grejer men små irriterande saker hela tiden som gör att allt tar längre tid.

Lyckades även locka hit min brordotter att jobba. Det var riktigt trevligt att ha henne här i helgen och lära känna henne lite bättre, en mycket rar och trevlig tjej. Dessutom verkade hon komma bra överens med tjejen hon jobbade tillsammans med, det är alltid kul med nya trevliga bekantskaper.

Sprang på en bekant på lunchen idag, det var jättelänge sen vi träffades och kom överens om att träffas på lunch nästa vecka, hoppas det blir av, vi har haft lite svårt att få ihop lunch förut, tyvärr.

Rent generellt är jag dålig på att hålla kontakt med vänner och bekanta, synd, vilket man inser varje gång man sen träffas. Man ska vårda sina vänner och bekanta, man vet aldrig när man kan vara till nytta för dem eller när man själv kan behöva deras sällskap. Livet är så oförutsägbart!



RSS 2.0